Μώμος ο Πατρεύς

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

Η ΣΑΤΙΡΑ

Το θέατρο και το καρναβάλι έλκουν την καταγωγή τους από θρησκευτικές τελετές αφιερωμένες στην γονιμότητα. Ύμνοι που απευθύνονταν κάποτε στους θεούς, ξόρκιζαν (λοιδορούσαν-σατίριζαν) κάθε ανεπιθύμητο πνεύμα που αντιστρατευόταν την γονιμοποιό δύναμη. Πολύ αργότερα όταν χάθηκε η σοβαρή πρόθεση, οι πανηγυριώτικοι στίχοι παρέμειναν κάτω από την επικύρωση του παλαιού εθίμου, φέρνοντας τη σάτιρα μέχρι τις μέρες μας.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ

της Ελληνικής μυθολογίας, που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή αμφισβήτησε τον Δία. Είναι ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Η ονομασία του Φεστιβάλ, ειδικότερα, προέρχεται από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ηλία Α. Συνοδινού, πατρινού σατυρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Φεστιβάλ (συν)διοργανώνουν, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ. Το Φεστιβάλ τελεί επίσης, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ & Μ).

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα καλούνται να καταθέσουν (κάθε χρόνο) βιντεοσκοπημένα θεατρικά δρώμενα μέγιστης διάρκειας δέκα λεπτών. Επιλέγονται δέκα εξ’ αυτών και παρουσιάζονται ζωντανά κατά την καρναβαλική περίοδο στη Πάτρα, ως ενιαία σπονδυλωτή, θεατρική παράσταση. Τα σκηνικά, τα ογκώδη σκηνικά σκεύη και τα συνδετικά ιντερμέδια, φροντίζει το Ρεφενέ.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Η Πάτρα από το 1839 διοργανώνει ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στον κόσμο. Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η σάτιρα και ο εθελοντισμός, γι’ αυτό και το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων εντάχτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού. Λίγες μέρες λοιπόν μετά το άνοιγμα του «Τριωδίου» (17η Ιανουαρίου), ο «Μώμος» ανεβαίνει στο πατάρι.

Η ΣΚΗΝΗ

Κινηματοθέατρο «Πάνθεον». Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού «Γούναρη» χωρητικότητας 530 θεατών (πλατεία & εξώστης) έχει άνετο φουαγέ με κυλικείο, σκηνή 10 μέτρα μήκος, 5,8 μέτρα βάθος υπερυψωμένη κατά 1,2 μέτρα, με 2 εισόδους και παρασκήνια τεσσάρων δωματίων. Ο 3ος, 4ος & 5ος Μώμος πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο «Απόλλων» ( αριστούργημα του Ερνέστου Τσίλερ /1871 και κόσμημα της πόλης) το οποίον όμως χρήζει ανακαίνισης.

Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ

Τον Μάρτιο του 2007, στο 23ο Φεστιβάλ της Καρδίτσας, ο Γ. Γεωργακάκης, ιδρυτικό μέλος του Ρεφενέ κατέθεσε τη πρόταση στον τότε πρόεδρο της Ε.Ε.Θ.Σ & Μ. (Γ. Λαζαρίδη) για τη διεξαγωγή ενός σατυρικού φεστιβάλ στη Πάτρα. Το 2009 έγινε ο 1ος «Μώμος», με αντιδήμαρχο πολιτισμού τον Α. Σκαρμέα και διευθυντή του Πατρινού Καρναβαλιού τον Σ. Χρυσικόπουλο. Έκτοτε γίνεται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα και στηρίζεται σε 3 δομικούς άξονες: α. Αφιέρωμα στη σάτιρα και τους ανθρώπους που την έχουν υπηρετήσει β. Σπονδυλωτή παράσταση. γ. Θεατρικό εργαστήρι επιμόρφωσης, προσφορά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Από το 2009 μέχρι και το 2013, όπου το Φεστιβάλ είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, κατατέθηκαν υποψηφιότητες από 44 πόλεις και 60 διαφορετικούς ερασιτεχνικούς θιάσους. Δραματοποιήθηκαν κείμενα 60 συγγραφέων, εκ των οποίων 52 ήταν έλληνες, 8 ξένοι, 6 άγνωστοι και 3 ήταν… ολόκληρες ομάδες. 29 κείμενα ήταν πρωτότυπα και 4 εξ’ αυτών αξιώθηκαν το βραβείο σατυρικού 10λέπτου. Από το 2014 με απόφαση των συμμετεχόντων καταργήθηκαν τα βραβεία, πλην εκείνου του «Κοινού», που δεν αφορά πατρινές ομάδες.

6o Φεστιβάλ Μώμου

2014

Για 6η χρονιά, Ερασιτεχνικοί Θίασοι απ' όλη την Ελλάδα ανταμώνουν στο Πατρινό Καρναβάλι (6,7,8,9/2/2014) για να εκφραστούν, μέσω της σάτιρας στο θεατρικό σανίδι.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ

ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑ (κατά σειρά που ψηφίστηκαν)
1.ΑΙΓΙΝΑ Μορφωτικός Σύλλογος "Ο Καποδίστριας", "Για γέλια & για δάκρυα" από το θεατρικό έργο "Με κλειστό στόμα μιλάμε καλύτερα" (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο του Γ. Μαρίνου)
2. ΣΑΜΟΣ Θεατρική Ομάδα Σάμου, το στιγμιότυπο στο νεκροταφείο από το έργο "Κοίτα τους" του Μ. Ποντίκα
3. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών, «Η πρόταση» από το έργο "Φαύστα" του Μπόστ
4/5. ΑΘΗΝΑ 2014 Θεατρική Ομάδα «Οι ΑΣΤΟΥΡΘΟΙ», "ΟΥΓΚ" πρωτότυπο κείμενο της Μαρίας Περρή
4/5. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Θεσπρωτίας Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος, "Θέλω να σου σφίξω το χέρι" του Χ. Πίντερ
6. ΙΕΡΙΣΣΟΣ Ν. Χαλκιδικής "ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ" Θεατρική ομάδα πολιτιστικού συλλόγου "ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ", "Οι γριές" από τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη
7. ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Θεατρική Ομάδα "ΘεατρΙΛΙΟΝ", «Παίδες εν … Κρίση» ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο του Σταμάτη Μπαντούνα
8. ΦΙΛΙΑΤΕΣ Θεσπρωτίας Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Νεότητας Φιλιατών Θεατρική Ομάδα Φιλιατών, «Διαφημίσεις» απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Ω τι κόσμος Μπαμπά»
9. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε., «Η σχέση» απόσπασμα από το έργο «Η Διαθήκη» του Μ. Ποντίκα
10. ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ Εύβοιας Θεατρικό Εργαστήρι "Κύκλος", Απόσπασμα από το έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Ν. Τσιφόρου

ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
11/12. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Χαλκιδικής Ομάδα Θεάτρου “ΑΜΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ”, VERYRΟUND “Greece Anatomy” (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Μελπομένης Χριστολιάκου)
11/12. ΚΕΡΑΤΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ «ΘΕΣΠΙΣ», "Ο Οδυσσέας της Κυψέλης» (απόσπασμα από το έργο "Τα σκουπίδια" ) του Γιάννη Ξανθούλη
13. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Χαλκιδικής Πολιτιστικός Φορέας “ΕΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ”, «Ένα κερί αρκεί» ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Κατερίνας Κοσμά

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1. Περικλής Βασιλόπουλος (σκηνοθέτης-ηθοποιός-εκπρόσωπος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας)
2. Έφη Θεοφιλά (εκπρόσωπος συλλόγου αποφοίτων του τμήματος θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών)
3. Χριστίνα Κόκκοτα (φιλόλογος, θεατρολόγος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου)
4. Γιάννης Μουγγολιάς (δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.)
5. 11μελής αντιπροσωπεία του Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» (Μία ψήφος)

Η οργανωτική επιτροπή του «Μώμου» ευχαριστεί όλες τις ομάδες που κατέθεσαν υποψηφιότητα για την φετινή διοργάνωση, αποδεικνύοντας την αγάπη τους για το φεστιβάλ σε δύσκολους καιρούς. Οι νέες συμμετοχές, τα πρωτότυπα κείμενα και η ποιότητα γενικότερα των θεατρικών δρώμενων έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Επιτροπή Επιλογής που έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε ισάξιους θιάσους, μόνον δέκα. Ελπίζουμε ειλικρινά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο, να φιλοξενήσουμε στο μέλλον περισσότερους ερασιτέχνες. Είναι τιμή για την πόλη μας, η συμμετοχή σας, και σας ευχαριστούμε γι αυτό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Πέμπτη 6/02/2014: Άφιξη των ομάδων στη Πάτρα. Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο από ώρα 12:00 & μετά.
21:00 Παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας στο θέατρο «Απόλλων» με το έργο «Ζωρζ Νταντέν ή Ο Αμήχανος Σύζυγος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Θ. Αμπαζή με ελεύθερη είσοδο για τις ομάδες (συμμετέχοντες και συνοδούς)
23:30 Δείπνο

Παρασκευή 7/02/2014: 11:30-14:30 Γενική Πρόβα των ομάδων του «Μώμου» στο κινηματοθέατρο «Πάνθεον»
. 20:00 - 23:00 Τιμητικό αφιέρωμα & Παράσταση «Μώμος» στο κινηματοθέατρο «Πάνθεον»
23:30 Δείπνο

Σάββατο 8/02/2014: 10:00-14:00 Θεατρικό Εργαστήρι για τις ερασιτεχνικές ομάδες στις «Αποθήκες Μπάρι», με την φροντίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας 18:30 & 21:30 Παράσταση «Μώμος» και απονομές στο κινηματοθέατρο «Πάνθεον»
22:30 Δείπνο – Αποκριάτικος Χορός

Κυριακή 9/02/2014: 11:00 Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ερασιτεχνικών Ομάδων και διοργανωτών με σκοπό την βελτίωση του Φεστιβάλ, στο ξενοδοχείο.